In Uncategorized on
29. oktober 2016

#Fitspiration?

542359_10150933716280067_1114744235_n

Foto: NTB Scanpix

Den siste tiden har fokus på muskelbygging, spesielt blant jenter, økt dramatisk. Min flinke tante som holder på å ta sin doktorgrad i ernæring sendte meg nylig en artikkel skrevet av to PhD stipendiater som handler om hvordan massemedia som blogger, Instagram og reklame påvirker vårt syn på egen kropp.

Jeg tenkte jeg skulle dele de viktigste punktene fra denne med dere, jeg tror dette kan være nyttig å ha i bakhodet for både meg og mange andre unge jenter der ute.

 

#Fitspiration:

Fitspiration er et nytt begrep som har vokst frem i nyere tid, vi har alle hørt utrykket «Strong is the new skinny». Det finnes 7 millioner hashtags med #fitspiration på Instagram. Artikkelen peker på at dette var et begrep som jo skulle flytte fokus bort fra tynne og slanke kropper. Men i stedet legger begrepet ofte opp til at idealet er en kropp med svært lav fettprosent komibnert med høy muskelmasse. Dette er like uoppnåelig som sylslanke kropper, og for å leve opp til #fitspiration må man ha strenge regler på mat og treningsfronten. Dermed vil man på samme måte som for anoreksi kunne utviklet et tvangspreget forhold til mat og trening.

Dette underbygges av en studie av 130 kvinner som viser en tydelig sammenheng mellom eksponering av #fitspiration bilder og økt misnøye med egen kropp.

Økt kroppsfokus – Rollen til massemedia:

Artikkelen viser til 25 ulike studier som finner at kvinner som blir eksponert for bilder av tynne modeller, får et bidrag til negativt bilde på egen kropp, spesielt gjelder dette for kvinner under 19 år.

Estetiske konkurranser nyter popularitet hos jenter:

Dagens mest populære fitnessgren er Bikini Fitness og ble introdusert i 2010. Artikkelen forklarer på at man i denne konkurransen riktignok ikke skal fremvise tydelig muskeldefinisjon og – utvikling, men en «sunn og slank» kropp og bedømmes også ut fra hvordan man presenterer denne gjennom gange, utstråling, sminke, smykker og hår. Som artikkelen presiserer er det «Å premiere noen ut fra utseende, langt fra heldig fra den unge, norske folkehelse» – Jeg kunne ikke vært mer enig.

Årsaken til at man utvikler spiseforstyrrelser er som artikkelen sier multifaktoriell, det vil si at både genetiske forutsetninger og miljø vil spille inn. Et viktig poeng artikkelen peker på at mange ikke er klar over at trening på samme måte som oppkast ved bulimi kan være en form for «tømming». Det innebærer at drivkraften bak trening er å veie opp for matinntak.

Med dette i bakhodet synes jeg derfor vi bør tenkte over hva vi utsetter oss selv for av bilder, blogger og Instagramprofiler. Det som var ment å være inspirerende kan fort bli en kilde til dårlig selvbilde og samvittighet. Og husk – Tren fordi det gir deg treningsglede, ikke for å veie opp for fredagstacoen.

Ha en fin helg 🙂

/Maria

Kilde: Artikkelen «Sosiale medier, fitness og spiseforstyrret atferd» fra magasinet Ernæring 3. utg. 2016. Skrevet av Therese Mathisen og Thomas Olsen.

Blogglistenhits

Previous Post Next Post

Leave a Reply

Du vil kanskje også like

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial